Auteur

Boeken over seksueel misbruik

Ik ben auteur en ik schrijf boeken over seksueel misbruik. Mijn eerste boek: ‘Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij’ wordt gebruikt als lesmateriaal op de hogeschool van Rotterdam en Amsterdam.

Waarom seksueel misbruik

Seksueel misbruik is mijn thema om drie redenen.

  • Er waren nog geen goede boeken over helen van seksueel misbruik
  • Ik weet uit eigen ervaring veel over seksueel misbruik
  • Ik kan helder en zonder gene vertellen over seksueel misbruik

Na mijn eerste boek dacht ik dat ik klaar was met het onderwerp, maar niets is minder waar. Er zijn nog veel verhalen die verteld moeten worden. Vooral omdat er zo veel verschillende invalshoeken zijn van waaruit seksueel misbruik belicht kan worden.

De noodzaak van schrijven over seksueel misbruik

Seksueel misbruik maakt mensen vaak monddood. Maatschappelijk gezien is het taboe nog groot. Er zijn ontzettend veel mensen die het slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik én van de stilte die het onderwerp omgeeft. Seksueel misbruik is een hele nare misdaad, maar de stilte eromheen is dodelijk.

Zo volgt het ene boek op het andere

Na ‘Helen van seksueel misbruik’, het basisboek zal ik maar zeggen, over seksueel misbruik, kwam ‘Hulpverlening na seksueel misbruik’. Een boek voor hulpverleners en klanten die willen weten hoe (andere/alternatieve/complementaire) therapieën werken. Er komt vast nog eens een ‘deel twee’ want ik leer steeds meer therapieën kennen die ook interessant zijn. Het boek ‘Jeugdzorg en seksueel misbruik’ is weer van een heel andere orde en is gericht op iedereen die werkt in de jeugdzorg, van managers tot groepsleiders. Het buigt zich over de vraag: ‘Zijn gemengde leefgroepen na seksueel misbruik een goed idee?’

Nieuw: het partnerboek

Partners in beeld. Seksueel misbruik raakt het hart van de relatie’ is de titel van het partnerboek dat op 9 april 2016 uit komt. Partners van mensen die seksueel misbruikt zijn hebben het moeilijk. Wat doe je als je lief je nabijheid niet kan velen? Als herbelevingen en nachtmerries het leven beheersen. Depressie, dissociatie, problemen met grenzen, problemen met intimiteit en seksualiteit: ze hebben hun weerslag op de relatie en als partner krijg je flink wat voor je kiezen.

De toekomst

Er blijven vragen op mijn pad komen. Ouders van kinderen die seksueel misbruikt zijn zoeken kennis en informatie over hoe ze met hun kinderen kunnen omgaan. Ouders die zelf seksueel misbruikt zijn zoeken advies over hoe ze kunnen voorkomen dat hun kinderen getraumatiseerd raken door trans-generationele overdracht. Seksueel misbruik en de verloskundige praktijk, seksueel misbruik en dementie, seksueel misbruik en de tandarts… Er zijn nog veel onderwerpen onderbelicht en wellicht vraagt niet elk onderwerp om een boek, maar het is mij wel duidelijk dat ik nog lang niet klaar ben met schrijven.

Naast boeken schrijf ik ook veel blogs. Deze zijn te lezen op mijn andere website: Helen van seksueel misbruik