Verdiepingstraining voor professionals

Via de netwerkorganisatie ‘Hulpverlening na seksueel misbruik’ bied ik tegenwoordig een verdiepingstraining voor professionals aan. Hulpverlening na seksueel misbruik is een netwerkorganisatie met als doelstelling het verbeteren en beter zichtbaar maken van de hulp na seksueel misbruik.

Verdiepingstraining over seksueel misbruik

Waarom zou jij je als professional verdiepen in seksueel misbruik? Drie redenen:

 1. Alle zorgprofessionals krijgen er mee te maken
 2. 80% van de begeleiders, therapeuten en hulpverleners heeft er moeite mee
 3. Veel van de klachten van klanten zijn gerelateerd aan seksueel misbruik

Zelfs de meest conservatieve cijfers over seksueel misbruik zijn schrikbarend. Er is reden genoeg om aan te nemen dat, wanneer jij als professional met mensen werkt, je te maken hebt met mensen die seksueel misbruikt zijn. Alleen zullen de meeste mensen hier niet uit zichzelf over beginnen. Daar hebben ze juist hulp bij nodig.

Wat heb je nodig om klanten die seksueel misbruikt zijn te begeleiden?

Eigenlijk zijn er naast al je vaardigheden als zorgprofessional, drie dingen voor nodig om een volwassen klant, die seksueel misbruikt is, goed van dienst te kunnen zijn.

 • Kennis over de lange termijn effecten van seksueel misbruik
 • Lef om het onderwerp zelf aan te snijden
 • Taboeloos kunnen praten over seksualiteit

De verdiepingstraining biedt je de kans om deze kennis op te doen, vaardigheden te oefenen en door het bespreken van persoonlijke casuïstiek ook direct in de praktijk het geleerde toe te passen.

Wat leer je in deze verdiepingstraining?

In deze verdiepingstraining:

 • Maak je kennis met de lange termijn effecten van seksueel misbruik en hoe die doorspelen in de problemen waarmee klanten bij je aankloppen
 • Krijg je de kans om met andere professionals van gedachten te wisselen over casuïstiek, zowel van jezelf als van anderen
 • Oefen je met het praten over seksueel misbruik op een manier die recht doet aan de beleving van de klant

Daarnaast is er aandacht voor de volgende vragen:

 • Wat doet het jou als iemand zijn of haar seksueel misbruik vertelt
 • Hoe kun jij als hulpverlener de verhalen verwerken
 • Wat helpt jou om een opening te maken naar de klant toe?

Voor wie is deze verdiepingstraining bedoeld?

De verdiepingstraining is bedoeld als deskundigheidsbevordering voor hulpverleners, therapeuten en andere zorgprofessionals. Zij is geschikt voor beginners én ervaren hulpverleners die seksueel misbruik als thema tegenkomen in hun praktijk en er meer over willen weten, zodat zij hun klanten beter van dienst kunnen zijn.

Wat zeggen eerdere klanten over deze verdiepingstraining ?

‘Het geeft handvatten om verder te kijken dan symptomen als depressie, burned out, snijden, verslaving, bipolaire en DIS-kenmerken, suïcidaal zijn. Het geeft inzicht in de verschillende reactiemogelijkheden van slachtoffers, die anders zijn naar gelang de leeftijd, de frequentie en nabijheid (familielid of niet) van de dader. De vele praktijkgevallen die de revue passeren maken duidelijk dat dit onderwerp een leemte is in de opleidingen van de meeste hulpverleners.’
Gooyke van der Schoot
‘De enorme kennis over feiten van de trainer. Alle onderwerpen kunnen worden besproken, geen taboe`s. Aandacht voor persoonlijk proces van de deelnemers. De ogen van de deelnemers worden geopend als ze zelf geen seksueel misbruik hebben ervaren, dat helen pas kan na het erkennen van het trauma.’
Bea van der Veer

Praktische informatie:

 • Waar: Doetinchem
 • Wanneer:  Startdata in overleg. Minimale deelname 3 personen
 • Hoe laat: 10.30 uur tot 16.30 uur
 • Prijs: €1000,00

De verdiepingstraining gaat van start als er minimaal 3 inschrijvingen zijn. Er kunnen maximaal 8 mensen deelnemen, dus er is voor iedereen voldoende tijd en aandacht. De training is inclusief reader van ruim 40 pagina’s. Verder wordt er gewerkt met het boek ‘Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij!’ en ‘Partners in Beeld. Seksueel misbruik raakt het hart van de relatie’. Deze zijn verplichte literatuur en kun je vooraf bestellen of op de eerste dag van de training bij mij kopen.