Schrijftherapie

Wat is schrijftherapie

Schrijftherapie is een eenvoudige en doeltreffende manier om met een trauma als seksueel misbruik om te gaan. Door te schrijven over wat je is overkomen, krijg je meer grip op je verleden. Je kunt schrijftherapie op diverse manieren inzetten, elk met een ander doel.

Inzicht krijgen in jezelf

Door op een rijtje te zetten wat er is gebeurd kun je inzicht beginnen te krijgen in hoe jouw leven is gelopen, wat de invloed van seksueel misbruik daarop is geweest. Alleen al het overzicht kan helpend zijn, om jezelf te begrijpen. Het opschrijven zelf doet al heel veel met je. Als je dingen opschrijft dan krijgen ze letter-lijk bestaansrecht. Je bevestigd voor jezelf dat jouw ervaringen er toe doen. Een krachtige boodschap!

Schrijven om je eigen kracht te vinden

Veel mensen die seksueel misbruik hebben meegemaakt, hebben daardoor een laag zelfbeeld ontwikkeld en zien hun eigen sterke kanten niet meer. Doordat ik als schrijftherapeut mee lees, kan ik je spiegelen op welke manier je jouw eigen krachten al laat zien. Met schrijfopdrachten kan ik je bovendien uitdagen om die krachten in te zetten om je verleden te helen.

Schrijven als manier om het verleden een plekje te geven

Het verhaal ‘moet’ een keer ‘verteld’ worden. ‘Moet’ staat tussen haakjes, want niemand dwingt je ergens toe. Maar áls je wilt helen. Als je durft te gaan voor helen, dan zal jouw verhaal bespreekbaar ‘moeten’ worden. ‘Verteld’ staat ook tussen haakjes, omdat het praten over je verleden een optie is. Voor veel mensen werkt praten over wat er is gebeurd prima, maar sommige dingen zijn (te) moeilijk om over te praten. Schrijven kan dan uitkomst bieden (zoals ook dansen, kleien of schilderen een manier kan zijn om je te uiten, waar het om gaat is of die manier bij jou past).

Voordelen van schrijftherapie

 • Schrijven kun je op je eigen tijd doen
 • Je kunt het (deels) helemaal zelf doen
 • Je kunt wat je hebt geschreven teruglezen (en de feedback van je therapeut ook)
 • Het is relatief goedkoop (doordat je veel zelf doet)

Door dingen te schrijven en herschrijven kun je het verhaal wat je jezelf vertelt veranderen. De feiten blijven waarschijnlijk staan, we kunnen wat er is gebeurd niet terugdraaien, maar hoe jij je daarover voelt en wat het voor jou en je toekomst betekent, daar kun je actief met schrijfoefeningen invloed op krijgen.

Heb je interesse in schrijftherapie?

Laat van je horen!

Schrijf je eerste bladzijde (maximaal 400 woorden) en stuur dit naar ivonne.windtraveller@gmail.com

De opdracht is: introduceer jezelf

 • Schrijf heel kort op wat je is overkomen aan seksueel misbruik
 • Omschrijf wat je hebt gedaan om te helen
 • Vertel iets over jezelf en hoe je in het leven staat
 • Beschrijf je doel met de therapie

Wat kost het?

Er zijn diverse mogelijkheden, ik zet ze hier op een rijtje.

 • Schrijftherapie: € 30 per e-mail (maximaal 400 woorden)
 • Strippenkaart schrijftherapie: € 300 per 10 mails plus 1 gratis
 • Schrijf je levensverhaal: coaching à € 80 per uur (via beeldbellen)
 • Bloggen voor de website: wanneer je jouw verhaal online wilt delen, voeg je waarde toe aan de website. Kijk voor de voorwaarden en voorbeelden op ‘Helen van seksueel misbruik’
 • Schrijf jouw boek: bij uitgeverij Ivonne Meeuwsen komen elk jaar boeken uit over seksueel misbruik. Wil jij jouw boek uitgegeven zien, dan maken we een offerte op maat. Prijs is afhankelijk van o.a. aantal bladzijdes, hoeveel begeleiding je wilt en de oplage.

Wil je het anders? Heb je zelf ideeën van hoe en hoe vaak jij schrijftherapie wilt? Doe me een voorstel en ik kom er bij je op terug.