Samen helen van seksueel misbruik

Samen helen van seksueel misbruik

Mijn boek ‘Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij’ is voor velen een inspiratiebron. Lotgenoten herkennen de thema’s die er in staan in zichzelf. In de ‘Samen helen’ serie gaat met een groep lotgenoten onder begeleiding de thema’s uit het boek bespreken. Per thema is er een leesopdracht en zo bereid je de bijeenkomst voor jezelf voor. Er ontstaat een groep die elkaar ondersteunt bij het helen: Samen helen van seksueel misbruik! Want samen sta je sterk!

Iedereen draagt bij aan de thema’s van samen helen

Iedereen heeft bij elk thema wel iets bij te dragen: als je het al ‘gehad’ hebt, kun je je ervaring delen. Als het thema voor jou actueel is, kun je leren van de ervaringen van anderen. De begeleider ondersteunt het proces en deelt zijn/haar kennis en ervaring over de thema’s.

Inschrijven voor 12 bijeenkomsten samen helen

‘Samen helen’ bestaat uit een serie van 12 bijeenkomsten van 3 uur, steeds één per maand. Schrijf je in voor de hele serie en je betaalt 20 euro per keer (inclusief koffie/thee). Betaal je vooraf in één keer voor de hele serie, dan krijg je het boek erbij cadeau. Als je het boek al hebt krijg je 20 euro korting. Je betaalt dus 240 euro voor de hele serie en je geeft jezelf een mooie stok achter de deur om daadwerkelijk te komen. Per keer betalen kan ook (dat is dan exclusief boek).

De thema’s van samen helen

 1. Je eigen verhaal vertellen
 2. Omgaan met onbegrip en ongeloof
 3. Afweermechanismen
 4. Redenen om te helen
 5. Boosheid
 6. De relatie met de dader
 7. Hoe bouw je een ondersteunend netwerk?
 8. Rechtszaak, ja of nee? (spijt na?/helen door?)
 9. Liefde en intimiteit
 10. Familie
 11. Een (nieuw) leven opbouwen
 12. Vergeving?

Hoewel de thema’s van samen helen hier in een bepaalde volgorde staan, kan de groep in overleg daarin variëren. Ook kan het zijn dat in een bepaalde groep een specifiek thema hevig speelt, waarvoor dan extra aandacht kan zijn.

Waar vind ik een ‘Samen helen’ groep?

Om een groep te kunnen starten is een minimum aantal aanmeldingen noodzakelijk. Verder is het natuurlijk belangrijk dat er een begeleider beschikbaar is. Er zijn een aantal trainers opgeleid om deze groepen te kunnen begeleiden. Je kunt je aanmelden voor een groep in:

 • Heerde (tussen Zwolle en Apeldoorn) Let op, in verband met huurprijs van ruimte is deze groep iets duurder: Alieke
 • Stoutenburg (bij Amersfoort): Nathalie (in combinatie met paardencoaching)
 • Leersum: Maartje
 • Groningen: Gooyke
 • Nijmegen: Monic

Wil jij meedoen met samen helen van seksueel misbruik?

Je kunt direct een mailtje sturen aan de begeleider bij jou in de buurt. Vermeld in je mailtje dat je hun adres hebt gevonden op de website van Ivonne Meeuwsen en dat je interesse hebt in Samen helen lotgenotencontact. Zij zullen dan met jou contact opnemen.

Is er geen samen helen bij jou in de buurt?

Ik leid met enige regelmaat mensen op om deze manier van werken toe te passen. Is het begeleiden van een Samen helen van seksueel misbruik groep iets voor jou? Kijk dan op ‘Train de trainer‘ voor de mogelijkheden.

Wil je graag op een wachtlijst komen voor samen helen van seksueel misbruik? Geef je dan hier op:

Aanmelding Samen Helen