Wat betekent vrijheid voor mij

Vandaag was ik in Arnhem en we gingen uit ontbijten. In het verleden was dit een gezellig uitje en we keken ernaar uit. We hadden, zoals dat tegenwoordig moet gereserveerd. Oké, een concessie aan de Corona-maatregelen, we willen onze favoriete koffietent ook niet in de problemen brengen.

Wat maakt iets tot je ‘favoriete koffietent’?

Natuurlijk is er de koffie. Heel belangrijk dat die lekker is, zoals je hem zelf het liefste drinkt. Maar heel eerlijk: dat kunnen véél koffietenten. Sterker nog, de koffie die ik thuis maak is nog lekkerder, want precies op mijn persoonlijke smaak afgestemd. Is er dus iets anders, misschien nog wel belangrijker dan de koffie?

Je merkt pas dat je iets mist, als het er niet meer is

Vandaag werkte het niet meer. De uitbater van de koffietent loopt gestressed rond, toezicht houdend op de anderhalve meter. Die leuke gezellige serveerster moest tot twee keer toe mensen erop wijzen dat ze ‘nu nog wel zo konden zitten, maar als er mensen op de stoelen ernaast zouden gaan zitten, ze wel op moesten schuiven’. Er zijn plexiglas schermen geplaatst op de gemeenschappelijke tafel, waar je normaal aanschoof voor een praatje.

De ziel is uit de samenleving

Gezelligheid is vervangen door efficientie en controle. De opgelegde dwangneurose is een feit. CPTSS zal in de toekomst niet ‘complex’ betekenen, maar Corona. De mensen hebben hun troost in bange tijden verloren: elkaar. Zo krijgt een ontbijtje een wrange nasmaak. Teleurgesteld in plaats van ontspannen en blij kwam ik thuis.

Valse vlag operatie

Ze hebben ons een broodje aap verkocht. De anderhalve meter regel en al die andere maatregelen waren bedoeld om onze ouderen te beschermen. Wat een bullshit is dat gebleken. Allereerst omdat ze onze ouderen gewoon hebben laten verkommeren in de verpleeghuizen. Maar erger nog: zij hebben onze ouderen hun burgerrechten bruut afgenomen. Ineens mochten zij niet meer gaan en staan waar zij wilden.

Mijn moeder wil niet dood

Mijn moeder worstelt met depressieve gevoelens. Ze wil niet dood, maar als het zo moet, zegt ze, hoeft het voor mij ook niet meer. Haar dochter komt langs en geeft haar een ‘liefdevol elleboogstootje’, geen hand, geen knuffel, geen contact. De bridge-club gaat niet door, al haar uitjes zijn deze zomer niet doorgegaan. In de taxi moet ze een mondkapje op. Ze doet het maar, anders komt ze helemaal nergens meer. Naar de winkel gaat ze ook niet meer voor haar plezier.

De onderdrukking reikt ver

Demonstreren op het Malieveld is verboden, hoe bizar dat ook is. Wij kloppen straks massaal aan bij Amnestie International. Straks schrijven mensen uit Colombia of Amerika brieven om de politieke gevangen, de ‘oproerkraaiers’, de helden van het Malieveld, uit de gevangenis te laten. Is dit de werkelijkheid die wij kiezen?

Om vrij te zijn moet je angst overwinnen

Ik weet al heel lang dat je pas echt vrij bent als je je eigen angsten onder ogen durft te zien. Wat is je grootste angst? Is dat doodgaan? Afgekeurd worden om je keuzes? Buitengesloten worden? Al deze angsten zijn aangewakkerd door de maatregelen rondom Corona. Al deze angsten zijn een beperking van je innerlijke vrijheid.

Kijk je angsten aan

Er is maar één manier uit deze crisis en dat is door de weg naar binnen te nemen. Kijk je eigen angsten aan. Wat is het ergste dat jou kan overkomen? En hoe erg is dat? Doodgaan, daar ontkomen we niet aan, het is wat het is. Bij je geboorte is al bepaald dat je dood zult gaan. Je kunt je hele leven bang blijven om te sterven, maar dan vergeet je om te leven.

Afgekeurd worden om je keuzes

Is jouw grootste angst om afgekeurd te worden? Wat doet de afkeuring van anderen met jou? En hoe komt dat? Onderschrijf je de afkeuring? Ben jij trouw aan jezelf? En als jij vanuit je eigen authentieke behoefte en met respect voor de ander handelt, wat doet de goed- of afkeuring van de ander er dan toe?

Buitengesloten worden?

Buitensluiting is vervelend, maar er is voor elke keuze die je maakt wel een groep mensen te vinden die bij jou past. Als jij je alsmaar aanpast, worden jouw keuzes onzichtbaar. Dan kunnen de mensen die bij jou passen je niet vinden. Dan heb je wel mensen om je heen, maar niemand die jou werkelijk kent. Die je buiten zouden sluiten als je je ware gezicht zou laten zien. Is dat niet vreselijk eenzaam?

Ik ben vrij

Ik zoek de oases, de plekken waar gezelligheid en saamhorigheid nog bestaan. Ik vind ze vooral bij Viruswaanzin. Samen bloemen leggen bij de rechtbank, in de hoop dat het recht zal zegevieren of anders om de rechtsstaat in elk geval een passende begrafenis te gunnen. Ik zoek de mensen die bereid zijn om mijn recht om anderen dichterbij te laten komen, onderschrijven. We hebben elkaar zo hard nodig. Samen het leven vieren. Samen zijn. Samen de vrijheid terugwinnen.

Bevrijdingsdag 2020

De koning zegt: ‘Laten we niet ‘normaal’ maken wat niet normaal is.’
Een volk thuisquarantaine opleggen is niet normaal.
Anderhalve meter social distancing is niet normaal.

De zorg onlasten

Wij pikten dit als volk om de zorg te ontlasten. De zorg die door allerlei maatregelen in het verleden al overbelast was, voordat dit Corona-virus zich liet zien. De IC-belasting is terug op het acceptabele niveau. Tijd om te bedenken hoe wij willen dat de samenleving eruit ziet.

Anderhalve meter maatschappij?

De premier spreekt over anderhalve meter als het nieuwe normaal. De koning roept op 5 mei op tot verzet hiertegen. “Laten we niet ‘normaal’ maken wat niet normaal is.”
Woorden die 75 jaar na de oorlog net zo actueel zijn als toen.

Het is niet normaal

De mens is een sociaal wezen en de afstand (en nabijheid) die ik tot anderen wil genieten, is mijn persoonlijke keuze. Uiteraard met respect voor de keuzevrijheid van anderen. De regering heeft niet het mandaat om mij dit op te leggen. Ik verwerp het nieuwe normaal van de anderhalve meter samenleving.

Risico hoort bij het leven

“They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.” Benjamin Franklin

Natuurlijk neem je geen enorme risico’s. Maar absolute veiligheid kan ook niet de standaard zijn. Zoals de meeste slachtoffers van seksueel misbruik allang weten, is het vermijden van alle risico niet alleen onmogelijk, het is ook een recept voor depressie en een leeg leven. Overleven mag niet ten koste gaan van leven.

Het woord ‘samen’ staat niet voor niets in het woord samenleving

Samen heeft behoefte aan echt contact, oprecht en warm. Aan aanraking en de bereidheid om het risico te nemen de ander dichtbij te laten. Ook als dat betekent dat je Corona kunt oplopen. Hoeveel risico? Dat mag ieder voor zich bepalen. Wil je thuisblijven? Een maskertje opzetten in de winkel? Je handen wassen en ontsmetten?

Als mens heb je één zekerheid

Als je eenmaal geboren bent, zul je op enig moment ook sterven. Dit kun je uitstellen en daar zijn we met zijn allen heel goed in geworden. We leven twee keer zo lang als tweehonderd jaar geleden. Maar als je vermijdt om te leven in de tijd die je is gegeven, dan kom je bedrogen uit.

Is er leven voor de dood?

Veel mensen speculeren over een leven na de dood. Of dat er is, daar durf ik geen uitspraak over te doen. Maar ik stel mezelf liever die andere vraag. Is er leven voor de dood?

Bevrijdingsdag

Een aantal dagen geleden vroeg ik het al op facebook: Waar wil jij je van bevrijden? Ik bevrijd me van social distancing en claim het recht om mijn eigen afstand te voelen en bewaken met respect voor de keuzes van anderen daarin. Ik claim het recht om risico’s af te wegen voor mezelf, met respect voor mijn medemensen.

En aan jou stel ik de vraag: Waar ga jij jezelf van bevrijden?

 

 

 

Videobrief: hart onder de riem

Hallo Allemaal,

Vanwege de ‘intelligente lockdown’ komen we met zijn allen niet meer samen. Daarom heb ik deze videobrief ingesproken, om iedereen een hart onder de riem te steken. Je bent niet alleen!

Sorry voor de herrie in de achtergrond, Agnes stond de afwas te doen. 😉

Videobrief

Warme groet,

Ivonne

IMDR voor als je seksueel misbruikt bent

Nieuw en onweerstaanbaar aanbod

IMDR is een nieuwe therapievorm, helemaal gericht op deze tijd: snel, goedkoop en individueel. IMDR staat voor Ivonne Meeuwsen Dagelijkse Response therapie. Modern maatwerk voor alle overlevers van seksueel misbruik.

Hoe werkt het?

Je eerste zin is altijd: stuur mij een Tikkie. Daarna typ jij je vraag of bericht. Op jouw SMS of Whatsapp bericht of vraag, krijg jij een persoonlijk antwoord. Je krijgt één antwoord, wil je doorvragen, meer weten, of nog iets anders vragen, dan betaal je gewoon nog een Tikkie.
Je stuurt een vraag of bericht naar 06-10151617. Je krijgt een Tikkie voor €2,00. Nadat je betaald hebt, krijg jij binnen 24 uur antwoord.

Maatwerk

Ik lees je bericht, denk na over het antwoord en stuur je een bericht terug. Soms in de vorm van een vraag, soms een tip, soms gewoon een hart onder de riem, net wat er nodig is.

De regels

 • Jouw bericht mag niet langer zijn dan 50 woorden
 • Mijn antwoord is pre-paid en je krijgt één antwoord per Tikkie
 • Je krijgt binnen 24 uur persoonlijk antwoord

Géén verplichting

Je bent niets verplicht. Je kunt éénmalig een bericht sturen of als je meer vragen hebt kun zoveel vragen stellen als je wilt. Maar het hoeft niet. Jij weet het beste wanneer jij een vraag hebt, een probleem tegenkomt of gewoon even je hart wilt luchten tegen iemand die snapt waar seksueel misbruik over gaat.

Review #ikluister helden wandeling – Saskia

Evaluatie Helden wandeling

Ik vond het best spannend om tijdens de wandeling geïnterviewd te worden. Ik heb mijn misbruik verhaal best vaak verteld en ook opgeschreven. Toch blijf ik de littekens die zijn achtergelaten voelen als ik eraan denk en/of vertel. Tegelijkertijd zal en wil ik mijn verhaal blijven vertellen, omdat het praten en delen mijzelf en andere mensen helpt het misbruik een plek te geven.

Ik vind het ook mooi dat mijn verhaal in een boek terecht gaat komen. Ook hierin zie en merk ik hoe belangrijk het is om mijn verhaal en stem de ruimte te geven. Hiermee laat ik mijzelf zien aan wie het boekje wil lezen.

Ivonne heeft een kalme en betrokken uitstraling die zij ook had tijdens de wandeling en in de manier waarop zij vragen stelde. Het feit dat zij ervaringsdeskundige en veel kennis heeft over het onderwerp gaf mij ook een vertrouwd gevoel.

Sommige stukken in mijn verhaal blijf ik beschamend en erg pijnlijk vinden, zodra ik eraan denk en deze vertel. Op zulke momenten was het fijn om voor mij uit te kunnen kijken en de natuur te zien én dan af en toe Ivonne aan te kijken. Dat gaf een ongedwongen gevoel van vrijheid.

Het wandelen en mijn verhaal al lopende vertellen was goed om te doen en te ervaren. Het lopen/bewegen tijdens het praten gaf mij tegelijk ruimte in mijn hoofd.

Saskia Jonker

Benieuwd naar het boek dat Saskia noemt? Klik hier!

Zelf een #ikluister helden wandeling boeken? Kijk hier voor de voorwaarden!

Recensie: Als de nevel optrekt – Irene van Dijk

als-de-nevel-optrekt-irene-van-dijkAls de nevel optrekt

‘Hij heeft ook op mij gelegen’ Deze woorden die ze zelf uitspreekt, zijn het eerste teken dat Irene krijgt dat zij seksueel misbruikt is. Haar zus heeft haar zojuist vertelt dat zij door hun broer seksueel is misbruikt. Deze conversatie is het startpunt van een moeizame zoektocht naar het verleden. Een verleden dat zij ver weggestopt heeft, omdat het te pijnlijk was voor haar om het tot zich door te laten dringen.

Op ontdekkingsreis door het verleden

Het boek vertelt over de jaren die volgen op die eerste onthulling. De auteur vertelt haar geschiedenis zoals zij het zich is gaan herinneren, eerst nog in nevelen gehuld, dan hier en daar wordt de waas over het verleden weggerukt om uiteindelijk de gehele werkelijkheid te onthullen: Jarenlang seksueel misbruik, geweld en sadistische vernederingen die haar ten deel zijn gevallen door toedoen van haar broer.

Overtuigend verhaal

Het verhaal van de auteur overtuigt, mede omdat ze ook haar worsteling met haar eigen ongeloof laat zien. Steeds meer details kleuren het grauwe verleden in. Haar omschrijvingen van de ontdekkingen over zichzelf overtuigen. Langzaam ontvouwen zich de patronen die ze heeft geleerd om te overleven én de route naar haar herstel.

Confronterend

De auteur neemt geen blad voor de mond en de omschrijvingen van het geweld en het seksueel misbruik dat ze ondergaat zijn levendig en pijnlijk. Ze beschrijft de beleving van het kind dat ze was, maar ook de pijn van de volwassene die deze herinnering terug moet halen om te kunnen helen. Doordat ze goede hulp heeft, van onder andere een haptotherapeut en een hypnotherapeut, die beide ook ervaring hebben met het helpen van mensen na seksueel misbruik, is zij in staat om deze reis te ondernemen.

De helende werking van therapie

Het overheersende gevoel dat ik uit het boek krijg is bemoediging. Dit komt vooral doordat de nadruk van het boek ligt op de oplossingen die de auteur middels therapie voor zichzelf vindt. Haar persoonlijke groei spat van de bladzijdes af. Van haar aarzelende start in haar zoektocht naar zichzelf en waar het zo vreselijk mis is gegaan in haar leven, tot de krachtige vrouw die ze op de laatste bladzijdes neerzet. Een krachtige vrouw, die ook haar kwetsbare kant kan en durft te omarmen.

Pluspunten van het boek:

 • levendig verteld
 • uitermate geloofwaardig
 • helder geschreven (het is steeds duidelijk vanuit welk perspectief ze vertelt, het kind of de volwassene)

Minpunten van het boek:

 • indringend verteld (kan triggeren)

Te koop via Uitgeverij Gopher

Boekrecensie: Bevrijd van schaamte en schuld – Brigitte Lommers

Een boek over seks

bevrijd van schaamte en schuld brigitte lommersBevrijd van schaamte en schuld is een boek over seks. Meer specifiek: over de beleving van seksualiteit na seksueel misbruik. Een belangrijk boek, want juist op het gebied van seksualiteit is er nog bitter weinig hulp beschikbaar en bar weinig geschreven dat mensen verder kan helpen. Een mooi initiatief dus van Brigitte Lommers waar ik graag aan meegewerkt heb.

Seksualiteit en de beleving van lust

Het boek viert de overwinning die de auteur heeft behaald in het verwerken van haar traumatische ervaringen met seksueel misbruik als kind. Met ontwapenende eerlijkheid geeft zij haar stand van zaken. De foute keuzes die zij heeft gemaakt, de aan dissociatie gerelateerde promiscuïteit en het herhaald slachtofferschap dat dit tot gevolg heeft gehad. Maar ook de victorie van het eindelijk voelen, van een positieve beleving in de seksualiteit én de uitdagingen die er nog voor haar liggen.

Niet mooier maken dan het is

Seksueel misbruik moet niet mooier gemaakt worden dan het is, zegt Brigitte. De feiten worden in het boek dan ook helder en sec omschreven. De rauwe werkelijkheid met daarin steeds de zoektocht naar de beleving ervan. De beleving van het seksueel misbruik als kind en de invloed hiervan op de seksualiteit van de volwassene. Op zoek naar de beleving van seksualiteit, intimiteit, liefde en vriendschap van de volwassen overlever van seksueel misbruik.

Ervaringsverhalen van lotgenoten

Het boek komt echt tot leven in de ervaringsverhalen van enkele van de lotgenoten die zij heeft geïnterviewd. Indrukwekkend hoe, soms met enkele woorden, het leed van een kind voorbijkomt. De oproep van de auteur is: ‘Kijk niet weg. Laat het tot je doordringen wat er hier gezegd wordt. Stel jezelf de vraag: Wat als dit mij was overkomen?’

Seksualiteit in de hulpverlening

Het boek beklaagt zich over het falen van de hulpverlening in het onderkennen van de gevolgen van seksueel misbruik, specifiek als het  gaat om de gevolgen op seksueel gebied. De verstoorde seksuele ontwikkeling van het kind dat seksueel misbruikt is, levert in het latere leven veel problemen op, zoals dit boek pijnlijk duidelijk maakt. Het is dan ook toe te juichen dat de auteur samen een aantal professionals juist hiervoor een vorm van hulpverlening in het leven wil roepen.

Pluspunten van het boek

 • Heldere taal
 • taboedoorbrekend
 • rakende ervaringsverhalen

Minpunten van het boek

 • door de strakke interviewstructuur wat statische vertellingen
 • veel herhaling

Voor iedereen die te maken heeft met dit thema en er middenin zit zal het boek ongetwijfeld veel herkenning bieden.

Bestel het boek hier!

Home

Dit is de website van Ivonne Meeuwsen

Ivonne Meeuwsen is een ervaren coach, hulpverlener en begeleider op het gebied van seksueel misbruik. Zij heeft een online-coachingspraktijk sinds 2004 en heeft daarnaast een praktijk aan huis in Giesbeek.

Boeken over seksueel misbruik

Ivonne Meeuwsen is ook de auteur van diverse boeken over seksueel misbruik. Deze zijn te koop via haar andere website: Helen van seksueel misbruik

Deskundigheidsbevordering voor hulpverleners

Ivonne geeft supervisie, training, deskundigheidsbevordering en consulten aan collega hulpverleners rondom het thema seksueel misbruik.

Symposia, themadagen en meer

Samen met Agnes van der Graaf, organiseert zij symposia, themadagen en netwerkbijeenkomsten. Meer hierover kun je vinden op de website van het netwerk Hulpverlening na seksueel misbruik

Lezingen

Je kunt Ivonne boeken voor lezingen over seksueel misbruik. Daarbij combineert zij op unieke wijze haar eigen ervaringen als kind met haar ervaring in de hulpverlening als professional. Het resultaat is een leerzame, inspirerende en vooral rakende mix van professionaliteit, persoonlijke ervaring en wetenschappelijke kennis.