Poppenkraam

Poppenkraam

Ik heb een nieuwe hobby. Ik haak. Haken geeft mij rust en een manier om mijn hoofd leeg te maken. Inmiddels heb ik al flink wat poppen gehaakt.

Mijn intentie was niet om een nieuw therapeutisch instrument uit te vinden. In eerste instantie zijn het gewoon leuke poppenkastpoppen. Maar de poppen die ik heb gemaakt, zijn ook in te zetten in de praktijk.

Poppenkastpoppen en therapie

In het werken met mensen met een verleden van seksueel misbruik, kom je vaak uit bij innerlijke kinderen. Het misbruik is gebeurd in de jeugd en het kind dat je ooit was, is bevroren in de tijd.

Het kind dat er nooit kon zijn, omdat het toen te gevaarlijk was, kan met deze poppen aangesproken worden. In de veiligheid van de therapeutische praktijk.

Werken met therapiepoppen

De poppenkastpoppen zijn een laagdrempelige manier om de innerlijke kinderen een stem te geven. Het innerlijke prinsesje, de draak of de piraat. Het zijn passende metaforen die ruimte geven aan innerlijke impulsen.

 

 

De therapiepoppen spreken veel mensen aan

Het gaat eigenlijk vanzelf. De cliënt pakt een pop en begint meteen te spelen. Het spelende kind vertelt een verhaal dat ruimte geeft aan oude gevoelens. Welke pop pakt de cliënt? Het nuffige prinsesje? De draak? De kikkerkoning? De engel? De kerstman?

Therapiepoppen vertellen het verhaal

Het verhaal dat op deze manier naar buiten komt, geeft inzicht in welke oplossingen het kind van toen heeft gevonden voor de ervaring van seksueel misbruik. Zelfs zonder dat het direct misbruik ter sprake komt, krijgt de cliënt inzicht in de keuzes die hij of zij als kind heeft gemaakt.

 

 

Ook leuk als speelgoed!

De prijs heb ik sterk gereduceerd, want heel even was ik vergeten dat het een hobby voor me is. De poppen hebben al opgeleverd dat ik me ontspannen voel. Ik hoef hier geen geld mee te gaan verdienen, wél vind ik het fijn als ik de kosten eruit heb.

Vanaf nu kun je ze dan ook voor € 7,50 per stuk bestellen. Verzendkosten komen daar nog bij.

Heb je interesse? Stuur me een mailtje.

 

Pimmetje

Deze slideshow vereist JavaScript.

Met dank aan iedereen op Facebook die heeft geholpen om een naam te kiezen voor deze ondeugende pop. Het is Pimmetje geworden!

Mijn eerste poppenkastpop

Deze slideshow vereist JavaScript.

Dit lieve bijtje was de eerste poppenkastpop die ik haakte. Het ontwerp voor haar stond in een boek en de instructies waren zo helder. Voorheen wilde ik nooit naar een ontwerp werken, maar na deze bij was ik om. Een aantal van de poppen hier zijn dan ook uit het boek, maar natuurlijk, toen ik eenmaal de basis van de poppen begreep en in de vingers had, is variëren nog leuker.

 

Gepersonaliseerde pop: Jennette

Deze slideshow vereist JavaScript.

Heb jij ook behoefte aan een mini-mij? Stuur me een goede gedetailleerde foto van jezelf (liefst meerdere van meerdere kanten) en ik ga kijken wat ik kan doen. Voorkeur voor bepaalde kleuren? Geef het aan.

Brandweerman

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ons kleinkind is gek op politiemannen en brandweermannen. Deze kerst gaat deze pop dan ook onder de boom. 🙂

 

Kikker duikelpoppetje

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ook een opdracht. De cliënt vroeg mij: kun jij ook duikelpoppetjes maken? Dat vind ik nou leuk, om dan te gaan experimenteren hoe dat moet. Deze kikker is het resultaat. En ja, als je hem een duw geeft, komt hij weer overeind! Missie geslaagd.

Kikkerprins handpop

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het prinsesje hieronder gaf de prins een kus en plotsklaps veranderde hij in deze heerlijke kikker, met een gouden bal in zijn drievingerige handje.

Prinsesje

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het nuffige prinsesje met haar neus in de lucht heeft een grote bos blonde krullen. Met haar paarse glitterjurk woont ze nu bij een nichtje van ons. Wil jij ook zo’n prinsesje? Moet ze blond zijn? Of juist donker? Laat het me weten.

Lieveheersbeestje

Deze slideshow vereist JavaScript.

Dit lieve beestje mist haar vriendinnetje, het bijtje, dat al eerder bij ons kleinkind is gaan wonen. Geef jij haar een goed thuis?

Narretje

Deze slideshow vereist JavaScript.

Bumba

Deze slideshow vereist JavaScript.

Draakje

Deze slideshow vereist JavaScript.

De kerstman en Rudolf het rendier

Deze slideshow vereist JavaScript.