Ikluister helden wandeling

Je verhaal vertellen

Het vertellen van je eigen verhaal is een belangrijke stap in je proces van heelwording. Maar waar vind je tegenwoordig nog iemand die de tijd neemt om naar jouw hele verhaal te luisteren? Die geduld heeft en je kan helpen door vragen te stellen, die jou helpt om je verhaal te ordenen? Die, zonder oordelen of adviezen, gewoon luistert?

Ikluister helden wandeling

De ikluister helden wandeling is ontstaan vanuit de Helden van seksueel misbruik Awards. Ik heb mensen geïnterviewd voor het boek ‘Anonieme helden van seksueel misbruik en hun weg naar een gelukkig leven’. Vijftien verhalen staan in dat boek en naderhand kreeg ik van de geïnterviewden te horen wat het hen had opgeleverd om op deze manier hun verhaal te vertellen.

Reacties op de ‘Ikluister wandeling

  • Het uitspreken ordende mijn gedachten. Het hielp om er niet in te verdrinken, om er van een beetje afstand naar te kunnen kijken. Daar ben ik blij mee.
  • Allereerst een stukje verdere verwerking, met name door het interview, en verder merk ik bij mezelf dat ik meer open durf te zijn en tot mijn verrassing blijkt iemand uit mijn naaste omgeving echte interesse te hebben in wat ik vroeger heb meegemaakt!
  • Het meewerken aan dit boek heeft me heel wat opgeleverd. Ik heb mijn eigen kracht ervaren door te vertellen wat mij is overkomen. Ik zou het gevoel omschrijven als: ‘Dit ben ik. Dit is mijn verhaal en daar sta ik voor. Wat iemand daar ook van vindt’. Ik heb mezelf ruimte en erkenning gegeven door openheid van zaken te geven. Ik heb mijzelf of misschien beter gezegd het kind in mij een stem gegeven. Misschien is het te sterk omschreven, maar ik denk dat mijn schaamte over mijzelf en over wat mij is overkomen afneemt, door open en eerlijk te zijn en mijn verhaal te delen. Anders gezegd: dit helpt mij helen.
  • Het hardop kunnen vertellen en dan ervaren dat ik dat kan zonder te vervallen in diepe emoties, dat maakt dat ik heb ervaren hoe krachtig ik ben geworden. Het vertellen tijdens het wandelen heeft als meerwaarde de mooie omgeving, de rust. Dat geeft een gevoel van veiligheid. Het niet-oordelend luisteren was hierbij heel helpend. Ook dat ik zelf kon bepalen wat ik wel en niet losliet en hoever ik in details trad was voor mij belangrijk, net als het feit dat jij weet wat het is en zelf ook met jouw ervaringen hebt leren leven en er iets goeds mee doet. Mijn verhaal mag er zijn en hoeft niet verborgen/verzwegen te blijven. Dit geeft nog steeds innerlijke spanning, ook achteraf en roept angst op. Maar tegelijkertijd ervaar ik ook een vorm van kracht: ik mag er zijn, ook met dit deel van mij. Of anderen het daar nou mee eens zijn of niet. Of anderen nou willen dat ik zwijg of niet. Het is mijn recht van spreken.
  • Het al wandelend mijn verhaal vertellen heb ik als heel erg prettig en gek genoeg op sommige punten ontspannend ervaren, vooral het rustpunt met de pootjes in het water. Het vertellen van mijn verhaal en dat het daarna in de openbaarheid komt, heeft als bevrijdend gevoeld, ik hou me niet langer stil. Het voelt als een last van mijn schouders gevallen, wat heel veel spanning scheelt. Buiten dat past het helemaal in waar ik op dit moment mee bezig ben: mezelf eindelijk echt serieus nemen. Door mijn openheid begin ik nieuwe vriendschappen te ontwikkelen, heb ik minder spanning, hoef ik me niet meer groot te houden. Eindelijk beginnen de therapieën wél aan te sluiten bij me, ik weet wat ik nodig heb en ga daar ook voor, kunnen de peuten daar niks mee dan zoek ik verder naar eentje die wel mij serieus neemt.

Het vertellen van jouw verhaal

Vanwege deze mooie, rakende reacties heb ik besloten om ook zonder boek de ikluister helden wandeling te gaan doen. Ben jij er klaar voor om jouw verhaal te vertellen, te laten opschrijven? Jezelf serieus nemen mét je hele geschiedenis? Dat kan. Boek een ikluister helden wandeling.

Wat is een ikluister wandeling?

We gaan wandelen, anderhalf uur in een prachtige omgeving, dichtbij de Veluwe. Tijdens de wandeling interview ik jou over jouw geschiedenis van seksueel misbruik en wat je allemaal hebt gedaan om daarvan te helen. Tijdens de wandeling wordt jouw verhaal opgenomen en na de wandeling werk ik dit uit op ‘papier’. Ik stuur je een ruwe versie van jouw verhaal en zo nodig stuur jij correcties, aanvullingen en kanttekeningen, die ik dan weer in het verhaal verwerk.

Kosten

Het geheel kost € 400,00. Dit is inclusief:

  • anderhalf uur wandelen
  • drie uur tekst uitwerken
  • één uur correctiewerk
  • het verhaal in je mailbox

Je krijgt het verhaal in PDF-formaat toegestuurd.

Langer de tijd nodig?

In de praktijk blijkt niet iedereen in anderhalf uur zijn of haar verhaal te kunnen vertellen. Mocht er meer tijd nodig zijn, dan kan dat. Elke half uur extra kost mij echter anderhalf uur (vanwege het uitwerken). De meerprijs per halfuur extra wandeling is € 80,00.

Publicatie optioneel

Voor sommige deelnemers aan de wandelingen voor het boek, is het publiceren van het verhaal een soort ‘coming out’ moment geweest. Als jij dat wilt kun je jouw verhaal ook met de wereld delen. Dan wordt het op de website ‘Helen van seksueel misbruik’ geplaatst. Op die manier krijgt je verhaal een extra functie: het inspireren van anderen die in vergelijkbare omstandigheden verkeren. Dan word je in de categorie ‘Helden-verhalen’ geplaatst.