Warrior van Lisa Wildenboer – recensie

 

Op 23 maart lanceert uitgeverij Ivonne Meeuwsen een nieuw boek. Het is een tijdje stil geweest van onze kant, maar dat betekent niet dat we stilgezeten hebben. Het boek van Lisa is het resultaat.

Misbruikt als zestienjarige

Lisa is zestien als ze voor het eerst misbruikt wordt. Haar reden om dit boek te schrijven hangt hiermee samen.

‘Er zijn veel boeken over seksueel misbruik van jonge kinderen. Het lijkt daardoor misschien dat wanneer dit je als tiener aangedaan wordt, het minder erg is. Maar dat is niet zo.’

Bewust vertellen wat er gebeurt

Lisa kiest er bewust voor om enkele scenes van wat er is gebeurd uit te schrijven. Je kunt het niet hebben over seksueel misbruik zonder dat je gaat begrijpen wat er is gebeurt. Voor mensen die vergelijkbare ervaringen hebben kunnen de scene’s triggeren, maar tegelijkertijd kunnen ze ook herkenning geven.

Een boek dat je bij de strot grijpt

Het boek begint rustig, met een omschrijving van Lisa’s jeugd, haar ouders en zusje, de onderlinge relatie en haar schoolkeuze. Dan, net zo plotseling als het in haar leven gebeurde, beschrijft ze de eerste keer dat ze seksueel misbruikt werd. De impact die dit heeft op haar dagelijks leven, de gevolgen zowel op de korte als op de lange termin worden pijnlijk duidelijk.

Het boek leest als een trein, maar zelfs al ben ik wel wat gewend, ik moest toch af en toe even slikken. Details die voorbij kwamen maakten bij mij herinneringen wakker, waardoor ik weer een stukje kon helen. Het is een heftig boek. Het is ook een mooi boek met gelukkig een goede afloop.

Voor wie is dit boek geschikt

Dit boek is geschikt (en geschreven) in eerste instantie voor overlevers van seksueel misbruik in de tienerjaren. Maar omdat Lisa zo helder omschrijft wat er in haar omgaat, is het ook heel geschikt voor omstanders, voor docenten van het MBO/HBO of voor mensen in het verenigingsleven. Ik hoop dat het boek zijn weg zal vinden naar vele schoolbibliotheken.

Waar te koop

Op Hulpverlening na seksueel misbruik zal het boek te bestellen zijn. Je kunt het nu alvast in de voorverkoop aanschaffen, dan wordt het na 23 maart direct naar je toegestuurd. Klik hier

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.