Bevrijdingsdag 2020

De koning zegt: ‘Laten we niet ‘normaal’ maken wat niet normaal is.’
Een volk thuisquarantaine opleggen is niet normaal.
Anderhalve meter social distancing is niet normaal.

De zorg onlasten

Wij pikten dit als volk om de zorg te ontlasten. De zorg die door allerlei maatregelen in het verleden al overbelast was, voordat dit Corona-virus zich liet zien. De IC-belasting is terug op het acceptabele niveau. Tijd om te bedenken hoe wij willen dat de samenleving eruit ziet.

Anderhalve meter maatschappij?

De premier spreekt over anderhalve meter als het nieuwe normaal. De koning roept op 5 mei op tot verzet hiertegen. “Laten we niet ‘normaal’ maken wat niet normaal is.”
Woorden die 75 jaar na de oorlog net zo actueel zijn als toen.

Het is niet normaal

De mens is een sociaal wezen en de afstand (en nabijheid) die ik tot anderen wil genieten, is mijn persoonlijke keuze. Uiteraard met respect voor de keuzevrijheid van anderen. De regering heeft niet het mandaat om mij dit op te leggen. Ik verwerp het nieuwe normaal van de anderhalve meter samenleving.

Risico hoort bij het leven

“They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.” Benjamin Franklin

Natuurlijk neem je geen enorme risico’s. Maar absolute veiligheid kan ook niet de standaard zijn. Zoals de meeste slachtoffers van seksueel misbruik allang weten, is het vermijden van alle risico niet alleen onmogelijk, het is ook een recept voor depressie en een leeg leven. Overleven mag niet ten koste gaan van leven.

Het woord ‘samen’ staat niet voor niets in het woord samenleving

Samen heeft behoefte aan echt contact, oprecht en warm. Aan aanraking en de bereidheid om het risico te nemen de ander dichtbij te laten. Ook als dat betekent dat je Corona kunt oplopen. Hoeveel risico? Dat mag ieder voor zich bepalen. Wil je thuisblijven? Een maskertje opzetten in de winkel? Je handen wassen en ontsmetten?

Als mens heb je één zekerheid

Als je eenmaal geboren bent, zul je op enig moment ook sterven. Dit kun je uitstellen en daar zijn we met zijn allen heel goed in geworden. We leven twee keer zo lang als tweehonderd jaar geleden. Maar als je vermijdt om te leven in de tijd die je is gegeven, dan kom je bedrogen uit.

Is er leven voor de dood?

Veel mensen speculeren over een leven na de dood. Of dat er is, daar durf ik geen uitspraak over te doen. Maar ik stel mezelf liever die andere vraag. Is er leven voor de dood?

Bevrijdingsdag

Een aantal dagen geleden vroeg ik het al op facebook: Waar wil jij je van bevrijden? Ik bevrijd me van social distancing en claim het recht om mijn eigen afstand te voelen en bewaken met respect voor de keuzes van anderen daarin. Ik claim het recht om risico’s af te wegen voor mezelf, met respect voor mijn medemensen.

En aan jou stel ik de vraag: Waar ga jij jezelf van bevrijden?

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.